Ako úspešne prežiť sťahovanie s deťmi?

Sťahovanie s deťmi

Ako úspešne prežiť sťahovanie s deťmi

Deti môžu reagovať na sťahovanie veľmi odlišne. Vyhnite svoje ratolesti takémuto stresovému zaťaženiu.  Stres u detí nastupuje hlavne vtedy, keď danej situácii vôbec nerozumejú. Už pri sťahovaní na pár kilometrov vaše ratolesti prichádzajú o prostredie na ktoré si zvykli. Musia sa vzdať svojich kamarátov, starých rodičov, záhradky, detského ihriska alebo dokonca škôlky.

Pred sťahovaním

Nebojte sa s nimi o tom rozprávať, mali by ste im oznámiť , že sa sťahujete čo najskôr a takisto im vysvetliť dôvody sťahovania. Zoberte vaše deti na obhliadku domu, veľmi im to pomôže zbaviť sa strachu z nového prostredia a rýchlejšie si zvyknúť. Takisto by ste si mali so svojimi  deťmi už v predstihu naplánovať návštevu novej školy alebo škôlky.

Pri rozhovore s deťmi dbajte hlavne na to, že deti veľmi rýchlo a radi skĺznu do inej debaty. Preto by sa takáto diskusia nemala uberať smerom o výhodách a nevýhodách nového bývania.

Nezabudnite svoje deti zapojiť do sťahovania.  Dajte im jednoduché úlohy, ktoré zvládne každé dieťa, balenie hračiek, nosenie ľahkých vecí alebo výber farby novej izby.  Dajte im pocítiť, že ich  neustále potrebujete. Pamätajte, že deti by nemali stáť stranou , ale mali by takisto priložiť ruku k novému dielu.

Počas sťahovania

Aj počas sťahovania existuje niekoľko možností, ako by ste mohli zapojiť svoje ratolesti do tejto nie veľmi obľúbenej činnosti. Ako sme už spomenuli vyššie ľahké veci ako napr. hračky si môžu ponosiť aj samé.

Detská izba by totižto mala byť zariadená ako prvá. Deti potrebujú miesto , kde sa môžu zložiť, hrať a vy sa tak môžete pokojne venovať svojim činnostiam.

Nová detská izba by nemala byť zariadená ihneď aj novým nábytkom. Deti si skôr zvyknú na nový domov, ak im bude pripomínať ten starý. A to zabezpečíte práve tým, že na zariadenie detských izieb použijete pôvodný nábytok. Nielen že tak ušetríte peniaze za nový nábytok, ale odzrkadlí sa to aj v čase.

Po sťahovaní

Menšie deti a deti v predškolskom veku sú tak povediac „ sťahovania najschopnejšie“  . Je to práve preto, lebo puto k rodičom v tomto veku je tým najsilnejším.  Stačí im len vedieť, že ste nablízku a ich maličký svet je znova ako predtým.

Deti v školskom veku potrebujú určitý čas , aby si zvykli na novú školu. Z tohto dôvodu rátajte tak so šiestimi až ôsmimi týždňami. V prípade , že vaše školopovinné deti musia zmeniť aj školu tak počítajte s tým , že sa budú predovšetkým zaujímať o ňu ako aj nových spolužiakov. Preto sa ju pokúste čo najrýchlejšie navštíviť , aby si aj tu vaše deti mohli rýchlo zvyknúť .

Ak sa teda sťahujte so školákmi, tak využite práve leto . Leto je tým najvhodnejším obdobím, kedy aj vaše deti budú mať dostatok času zvyknúť si na nové prostredie.

Zdroj:

https://www.umziehen.de/umzugstipps-umzug-kinder/