Sťahovanie do zahraničia – aké máte povinnosti?

V jednom z našich článkov sme sa venovali tomu, čo musíte urobiť pred tým, ako sa presťahujete zo zahraničia na Slovensko. Dnes si povieme, čo robiť v opačnej situácii. Láka vás nové dobrodružstvo za našimi hranicami? Hľadáte lepšiu pracovnú príležitosť? Sťahujete sa do zahraničia kvôli niečomu inému? Tak, či onak, poďme sa pozrieť na to, aké máte pred odchodom povinnosti.

stahovanie do zahranicia

Treba rozlišovať dve základné formy sťahovania do zahraničia:

  • Trvalé presťahovanie – súvisí s kompletnou zmenou trvalého bydliska na zahraničné.
  • Dočasné presťahovanie – dlhodobý pobyt v zahraničí bez zmeny trvalého bydliska. Zvyčajne kvôli práci, alebo štúdiu.

 

Pri zmene bydliska do zahraničia ste povinní túto skutočnosť nahlásiť v ohlasovni pobytu (dostanete tam formulár, ktorý treba vyplniť). Zároveň sa vás kvôli štatistikám budú pýtať na to, prečo odchádzate preč a napr. aj na vaše vzdelanie. Presťahovanie ohláste aj vo svojej zdravotnej poisťovni a na úrade práce. A pozor! Po presťahovaní do zahraničia budete musieť odovzdať svoj občiansky preukaz na okresnom riaditeľstve Policajného zboru alebo na zastupiteľskom úrade SR. Po odovzdaní občianskeho preukazu budete ako doklad totožnosti používať cestovný pas.

 

Víza a povolenia

Nech sa sťahujete kamkoľvek a nech to je krátkodobo či dlhodobo, každá krajina sa stavia k otázke zahraničných návštevníkov po svojom. Pred presťahovaním by ste si tak mali poriadne naštudovať, či nie sú potrebné na návštevu krajiny či pobyt špeciálne víza alebo iné povolenia. Slováci môžu vďaka bezvízovému styku navštíviť viacero svetových krajín. Ak sa chystáte sťahovať kvôli práci, tak by ste mali vedieť, či potrebujete pracovné povolanie v danej krajine. Pracovné povolenia nepotrebujete v krajinách Európskej únie. Pred odchodom by ste si však mali dobre naštudovať zákony, ktoré v súvislosti s prácou platia v krajine, do ktorej sa sťahujete.

 

Poistenie

V tejto sekcii sa budeme cestovnému poisteniu a verejnému zdravotnému poisteniu.

 

Cestovné poistenie

Cestovné poistenie je komerčnou službou, ktorá vám okrem nákladov na liečbu dokáže poistiť aj batožinu, spôsobené škody a mnoho iného. Pri krátkodobých a strednodobých návštevách zahraničia je cestovné poistenie určite nápomocné. Nevyjde vás ani príliš draho, na internete nájdete množstvo online kalkulačiek, ktoré vám nájdu tú najvýhodnejšiu cenu.

 

Zdravotné poistenie

Ak sa do zahraničia sťahujete dlhodobo, nezabudnite svoje zdravotné poistenie na Slovensku zrušiť. Platí všeobecná rada, že zdravotné poistenie by ste mali mať uzavreté v štáte s trvalým bydliskom alebo v štáte, kde pracujete. Poistení môžete byť iba v jednom štáte Európskej únie.

 

Sťahovanie

Už sťahovanie v rámci mesta je nočná mora, nieto ešte sťahovanie do zahraničia. Mnoho znakov je však spoločných a veľa sa dozviete z článkov na našom blogu. Opäť platí, že sa sťahovať môžete na vlastnú päsť alebo za pomoci sťahovacej služby. Oba prístupy majú svoje výhody a nevýhody.

 

Iné postrehy

  • Platný pas je nevyhnutnosť. Bude vám slúžiť ako základný preukaz totožnosti.
  • Ak sťahujete mimo EÚ, nezabudnite si vybaviť medzinárodný vodičský preukaz.
  • Zísť sa vám v zahraničí môže aj výpis z registra trestov. Vyžadujú ho často zamestnávatelia.
  • Pri sťahovaní do exotických krajín nezabudnite na očkovanie.
  • Vezmite so sebou aj všetky doklady o vzdelaní, certifikáty a pod.
  • Upozornite na sťahovanie všetky potrebné inštitúcie, ako napr. pošta, poskytovateľ káblovej televízie, pevnej linky a pod.