11 tipov, ako pri sťahovaní ochrániť elektroniku

Jednou z najväčších výziev počas sťahovania je správne a bezpečné sťahovanie elektroniky. Elektronika je krehká záležitosť a vyžaduje pri sťahovaní množstvo pozornosti. Nie je však dôvod na obavu, za pomoci našich tipov sa vaše spotrebiče dostanú do nového domova bez jediného škrabanca.

sťahovanie elektroniky

 

1.) Príprava.

  • Ešte pred tým, ako začnete rozoberať a baliť, nezabudnite si odfotiť zadné strany spotrebičov. Uchováte si tak správne rozmiestnenie káblov a ľahšie elektroniku zmontujete na novom mieste.
  • Zmerajte rozmery väčších kusov elektroniky a pripravte si podľa toho rozmiestnenie v novom bývaní. Budete dopredu vedieť, kam čo pôjde a zistíte, či je vo vašom novom bývaní miesto pre každý spotrebič.
  • Ak ju ešte nemáte, urobte si zálohu vašich elektronických dokumentov. Všetky fotografie, materiály, poznámky a iný virtuálny majetok uložte na externé zariadenie alebo na cloud. Máte tak istotu, že o nič neprídete.
  • Prehrabte sa odloženými vecami. Určite nájdete káble, diaľkové ovládania, či užívateľské príručky, ktoré sa vzťahujú k elektronike, ktorú už dávno nevlastníte. Zbavte sa ich.

 

2.) Balenie

  • Držte všetko blízko seba. Všetky káble, skrutky a iné veci, ktoré ostanú po rozobratí spotrebiča, riadne uložte, označte a prechovávajte blízko elektroniky, ku ktorej patria. Nič sa tak nestratí a opätovné zapájanie bude oveľa ľahšie.
  • Bublinková fólia je povinnosť. Ochráni pred otrasmi v aute a je jedným z najdôležitejších ochranných materiálov. Zvoľte antistatickú fóliu, ktorá nemá na elektroniku žiadne nežiaduce účinky.
  • Využite originálne krabice, v ktorých bola elektronika kúpená alebo dovezená. Veľkostne sú takéto krabice vždy k spotrebiču ideálne, keďže sa v nich už minimálne raz prevážal. Ak však takéto krabice už nemáte, skúste nájsť veľkosťou čo najviac podobnú. Prázdne miesta v krabici potom vyplňte mäkkým materiálom, ktorý zabráni akémukoľvek pohybu v krabici.
  • Po zabalení nezabudnite krabicu jasne a viditeľne označiť ako krehkú. Viac tipov, ako správne označiť krabice, môžete nájsť v tomto článku.
  • Vyberte všetky batérie. Pre istotu. Aj keď sa to nestáva často, batérie zvyknú mať tendenciu „vytiecť“. Otrasy v sťahovacom aute môžu takúto nepríjemnosť podporiť a výsledkom je poškodená elektronika.
  • Z tlačiarne taktiež vyberte tonery.

 

3.) Vybaľovanie

  • Majte na pamäti teplotu. Pri rôznych teplotách sa elektronika môže správať rôzne. Ak sa dostane z chladného prostredia do teplého, na kovových povrchoch sa môžu tvoriť kvapôčky vody, ktoré môžu elektroniku poškodiť. Preto nevybaľujte spotrebiče z krabíc hneď, nechajte ich minimálne hodinu v krabiciach, pokiaľ sa pomaly dostanú späť na izbovú teplotu.

 

TIP na záver: ak sa obávate balenia elektroniky, nechajte to na profesionálov. V našej ponuke nájdete aj doplnkovú službu balenia, ktorá sa postará o bezpečnosť vašej elektroniky.