10 miest, ktoré po sťahovaní do Bratislavy musíte navštíviť

Presťahovali ste sa do Bratislavy a neviete, kam sa ísť pozrieť? Aj keď je Bratislava hlavným mestom, nie každý Slovák je dobre oboznámený so všetkými zaujímavými zákutiami. Preto sa vám v nasledujúcich riadkoch pokúsime predstaviť miesta, ktoré po sťahovaní jednoducho musíte navštíviť.

sťahovanie bratislava

 

Predchádzajúce články zo série:

Sťahovanie do Bratislavy pre nadšenca turistiky

Sťahovanie do Bratislavy pre fanúšika športu

Sťahovanie do Bratislavy pre fanúšika múzeí

 

Bratislavský hrad

Čím iným začať náš zoznam ako azda najznámejšou dominantou Bratislavy. Po presťahovaní by mali vaše prvé kroky smerovať práve na Bratislavský hrad. Je výborne dostupný či už autom, hromadnou dopravou, či dokonca pešo.

 

Prechádza popri Dunaji

Ak chcete spojiť viacero návštev naraz, po Bratislavskom hrade môžete rovno zamieriť k Dunaju a kochať sa našou najväčšou riekou. Nábrežie lemujú mnohé príjemné kaviarne, kde si môžete oddýchnuť. Ideálna víkendová prechádza pre celú rodinu.

 

Michalská brána

Michalská brána je dnes už poslednou zachovanou bránou zo štyroch brán, ktoré lemovali mestské opevnenie. Dnes je tu už zriadené aj múzeum historických zbraní, ktoré je súčasťou mestského múzea v Bratislave.

 

SND

Ak sa chcete kultúrne vyžiť, nie je lepšie miesto ako Slovenské národné divadlo. Výber je naozaj pestrý. Chcete sa pozrieť na činohru? Alebo si vychutnať operu či balet? Aktuálny program si môžete pozrieť priamo na stránke divadla. Nezabudnite sa pokochať aj historickou budovou divadla, ktorá je jednou z dominánt mesta Bratislava.

 

Prezidentský palác

Prezidentský palác (tiež známy ako Grasalkovičov palác) je rokoková stavba priamo v centre Bratislavy. Súčasťou paláca je rozsiahla záhrada upravená vo francúzskom štýle. Dnes, ako názov napovedá, je palác sídlo prezidenta. Na záver už len dodáme: nenechajte si taktiež ujsť výmenu čestnej stráže prezidenta 🙂

 

Slovenský rozhlas

Máloktorá budova v Bratislave vzbudzuje rozporuplnejšie reakcie ako Slovenský rozhlas. Každopádne je táto obrátená oceľová pyramída určite jednou z najvýraznejších stavieb v Bratislave. Je zároveň nositeľom titulu Stavba storočia na Slovensku v kategórii Spoločenské stavby. Určite odporúčame zhodnotiť na vlastné oči 🙂

 

Most SNP & UFO

Most SNP sa vyznačuje tým, že ako jediný v Bratislave nemá žiadny pilier zasadený do Dunaja. Podobne ako Slovenský rozhlas, aj Most SNP bol vyhlásený za Stavbu storočia, ale v kategórii mostné stavby. Nad mostom sa vyčnieva známa reštaurácia UFO, ktorá je považovaná za jednu z dominánt mesta a je obľúbeným turistickým miestom s krásnym výhľadom. Za dobrého počasia je viditeľnosť až do vzdialenosti 100 km.

 

Katedrála sv. Martina

Katedrála sv. Martina (tiež známa ako Dóm sv. Martina) je ďalšou historickou budovou v centre Bratislavy. Je jedným z najvýznamnejších a najväčších kostolov nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. V roku 2002 bola katedrála vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Spolu s Bratislavským hradom súperia o titul najvyhľadávanejšieho turistického objektu v Bratislave.

 

Čumil

Neďaleko od Katedrály sv. Martina sa nachádza socha postavičky známej ako Čumil. Ide o zvedavca, ktorý má symbolizovať dobrú náladu a pohodu, ktorá by mala zdobiť Bratislavu. Socha je každoročne veľmi populárnym miestom turistov a zároveň jedným z najfotografovanejších „Bratislavčanov“.

 

Hrad Devín

Zrúcaninu Devínskeho hradu si vychutnáte aj keď ste nadšenec turistiky (vďaka turistickej ceste s nádherným výhľadom) a aj ako rekreačný zvedavec (vďaka MHD 🙂 ). Pri návšteve vás ohúri obrovský hradný areál, ktorý vám svojou majestátnosťou vyrazí dych. Po presťahovaní do Bratislavy by preto Hrad Devín mal byť jednou z vašich prvých zastávok.

 

Bratislava je plná pamiatok, ktoré dýchajú históriou. Po sťahovaní do Bratislavy budete ešte dlho spoznávať a navštevovať jednotlivé miesta, z ktorých každé má svoj príbeh. Tak hor sa do toho!