Ako sa presťahovať z domu do bytu v 7 krokoch

Sťahovanie z domu do domu, alebo sťahovanie z bytu do bytu je vcelku priamočiare. Vezmete veci z miesta A a presťahujete ich na miesto B. O niečo zložitejšie však je sťahovanie z domu do bytu. Zmenšujete priestor, do ktorého musíte zmestiť svoj majetok. Odrazu je problém. Ako v takejto situácii postupovať? Krok po kroku vás prevedie tento článok.

ako sa prestahovat z domu do bytu

 

Krok 1 – rozmery

Zistite rozmery nového bytu. Ešte pred sťahovaním musíte mať nutné podklady. Ideálom je dostať sa k pôdorysu bytu s jeho rozmermi. Takto si budete môcť dopredu rozvrhnúť jednotlivé izby a ich obsah.

Krok 2 – zariadenie

Zmerajte nábytok. Toto úzko súvisí s krokom 1. Ak zmeriate rozmery svojho nábytku, budete už dopredu jednoducho vedieť, kam sa čo zmestí. Vyhnete sa tak problémom, kedy sa napríklad skrine v obývačke do nej fyzicky nezmestia. Zistíte, ktorý nábytok môže ísť s vami a s ktorým sa naopak budete pravdepodobne musieť rozlúčiť.

Krok 3 – priestor

Zhodnoťte úložné priestory nového bytu. Má pivnicu? Zabudované skrine? Veľkú garáž? Prieskumom úložných priestorov novej domácnosti získate približný prehľad o objeme vecí, ktoré budete môcť do bytu sťahovať.

Krok 4 – plán

Urobte si plán. Dôležitosť plánu zdôrazňujeme vždy, keď sa dá. Vďaka jasnému postupu a dôkladnej príprave dokážete predísť mnohým starostiam a stresu. Ako vieme, sťahovanie je nápor na psychiku a celkovo veľmi náročný proces. Aj obyčajný list termínov a činností vám výrazne zjednoduší toto zložitejšie obdobie.

Krok 5 – triedenie

Pretrieďte nepotrebné veci. Tomuto kroku sme venovali samostatný článok. Avšak v prípade sťahovania z domu do bytu je nutné redukciu vecí ešte zintenzívniť. Zhodnoťte význam svojich vecí. Naozaj ich potrebujete všetky? Nemajú niektoré pre vás iba sentimentálny význam? Sú všetky praktické a využívate ich? Pozrite sa napr. na svoju elektroniku. Nemôže niektoré spotrebiče nahradiť stolový počítač? Potrebujete CD prehrávač a DVD prehrávač, keď máte namiesto nich takúto adekvátnu náhradu? Musíte si uvedomiť, že v byte nebudete mať zďaleka toľko úložného priestoru ako v priestrannom dome.

Krok 6 – sťahovanie

Sťahujeme. Samotný presun vám výrazne zjednoduší kvalitná sťahovacia služba. Nebojte sa urobiť si prieskum a vyberte si tú najvhodnejšiu. Využiť často môžete aj rôzne doplnkové služby, akými sú balenie, demontáž a montáž nábytku, či skladovanie.

Krok 7 – život 🙂

Oddýchnite si a užívajte si nový byt. Sťahovanie do bytu je na konci. Otvorte si fľašu dobrého šampanského a privítajte nový domov 🙂