11 chýb, ktoré môžete urobiť pri sťahovaní

Určite už ste počuli veľa príbehov od ľudí, pre ktorých bolo sťahovanie doslova utrpením. Pripravili sme pre Vás jednoduchý zoznam najčastejších chýb pri sťahovaní.

 

Blog_movex_chyby pri sťahovaní

1.) Neplánujete. Kvalitnú prípravu a plán nedokážeme dostatočne zdôrazniť. Prípravou a časovým rozložením povinností si ušetríte bolesť hlavy a neúnosný stres, ktorý sťahovanie dokáže spôsobiť. Aj keď sa vám budeme snažiť akokoľvek pomôcť, vy najlepšie musíte vedieť, v akom poradí chcete baliť miestnosti, ako chcete označiť krabice a pod.

2.) Neurobíte si zoznam vecí. Takýto zoznam je neuveriteľne dôležitý. Je to spôsob, akým sa uistiť, že všetky vaše veci boli presťahované zo starého domova do toho nového.

3.) Čakáte do poslednej chvíle. Akokoľvek sa vám môže zdať, že zbaliť všetky veci do krabíc zvládnete za pár hodín, nenechajte sa oklamať. Príprava na sťahovanie je niekoľkotýždňový proces, ktorý zahŕňa kontaktovanie sťahovacej služby, triedenie prebytočných vecí, prípravu spotrebičov, prípravu nábytku a samotné balenie. Čím skôr začnete, tým menej stresové sťahovanie bude.

4.) Podceníte sťahovanie. Klasická chyba. Môžno vás bude lákať skúsiť sťahovať na vlastnú päsť. Aj keď v niektorých prípadoch to je možné, vo väčšine situácií vám skutočne pomôže požiadať o pomoc profesionálnu sťahovaciu službu. Nielenže sťahovanie prebehne pohodlnejšie, bude aj podstatne rýchlejšie. Nemusíte sa spoliehať na známych, ktorí vám odrieknu pomoc na poslednú chvíľu a nemusíte sa ani obávať, či nejako váš majetok pri sťahovaní nepoškodíte. Takéto starosti môžete pokojne nechať na sťahovaciu firmu.

5.) Nezistíte si, či má sťahovacia služba poistenie. Veľká a častá chyba. Aj keď tím sťahovacej služby môžu tvoriť skúsení profesionáli, pri sťahovaní vždy hrozí poškodenie majetku. Preto máme ako jedna z mála firiem na trhu uzavreté vysoké poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri sťahovaní.

6.) Nepretriedite veci v dome či byte. Opäť nesmierna častá vec. V každom dome či byte sa nájde množstvo vecí, ktoré sa roky nepoužívajú. Predstavte si, že tieto veci budete baliť, presťahujete ich, odložíte a opäť ich roky nikto neuvidí. To nie je dobrý nápad. Čas sťahovania je preto ideálnym časom na preriedenie vašich vecí.

7.) Nezabalíte si „výletný kufor“. „Výletnému“ kufru sme sa už v jednom článku venovali. O čo ide? Predstavte si, že idete na dovolenku a môžete si zabaliť iba jeden kufor. Takýto kufor vám pomôže prvé hodiny a dni po presťahovaní, keď ešte nebudete mať všetko k dispozícii. Čo má taký kufor obsahovať? Toaletné potreby, nejaký ten tanier, príbor, náhradné oblečenie alebo jedlo.

8.) Nezabalíte si „dokumentový kufor“. Veľmi podobný kufor ako ten výletný. Čo obsahuje tento? Všetky papiere, dokumenty, doklady, tlačivá, zmluvy, bankové výpisy, rodné listy a pod. Všetko zbaľte do jedného kufra, označte ho a dávajte na neho pozor.

9.) Neoznačíte si krabice. Správne si označiť zabalené krabice je dôležité ako pre vás, tak aj pre sťahovaciu službu. Označené krabice vám ľahko pomôžu nájsť potrebné veci bez toto, aby ste krabicu museli otvárať. Sťahovacej firme zase takto dáte vedieť, či sa v krabici nachádza niečo krehké alebo obzvlášť ťažké. Nebudete chcieť aby sa na vašu krabicu so sklenenými pohármi položila krabica s ťažkými knihami.

11.) Zabudnete, že sťahovanie sa týka aj vášho domáceho miláčika. Podobne ako u vás, aj domáce zvieratka sťahovanie vystavuje tlaku. To platí pre všetkých, od psov až po akváriové rybičky. Preto je potrebné dbať na ich potreby a pripraviť ich na sťahovanie. Tomuto bodu sa bližšie venujeme v samostatnom článku.

12.) Zabudnete na úradné povinnosti. Tak ako pred sťahovaním, tak aj po sťahovaní budete musieť navštíviť rôzne inštitúcie a oznámiť im, že ste sa sťahovali.