10 tipov, ako si uľahčiť sťahovanie

Plánujete presťahovať byt alebo dom? Hovorí sa, že je lepšie dva krát vyhorieť, ako sa raz sťahovať. Dovolíme si nesúhlasiť. Nebudeme Vás však zavádzať, sťahovanie je psychicky aj časovo náročná činnosť. So správnym prístupom a aj výberom sťahovacej služby však je možné sťahovanie značne zjednodušiť, ba spríjemniť. V nasledujúcich riadkoch sa Vám budeme snažiť priniesť 10 „zlepšovákov“, ktoré Vám pomôžu prežiť sťahovanie.

blog_tipy pri stahovani

 

  1. Viete, že sa budete o 2 mesiace sťahovať? Ako sme písali skôr, v tejto fáze by ste sa mali začať zbavovať zbytočných a nepotrebných vecí, ktoré nebudete vo Vašom novom domove potrebovať. „Zbavovať sa“ však nutne neznamená „vyhodiť“. Ak máte takýto dostatočný časový predstih, môžete veci ponúknuť na rôznych aukciách alebo bazároch. Tých je na internete viac než dosť. Pre tých odvážnejších existuje možnosť garážového výpredaja.

 

  1. Pripravte si jeden tzv. „výletný“ kufor alebo škatuľu. Myslite na to, že po presťahovaní budete takmer okamžite potrebovať určité veci. Predstavte si preto, že idete na dovolenku a podľa tohto si zbaľte jeden kufor. Do neho sa hodia toaletné potreby, nejaký ten tanier, príbor, jedlo a pod. Tento kufor Vám bude slúžiť prvé hodiny po presťahovaní, ešte predtým, ako vybalíte svoje ostatné veci.

 

  1. Tak ako budete mať „výletný“ kufor, tak Vám odporúčame zriadiť „dokumentový“ kufor alebo škatuľu. Čo sa bude nachádzať v tomto? Všetko dôležité papiere a dokumenty, ktoré máte. Od rodného listu, cez bankové výpisy až po poštu. Všetko pekne pokope, riadne označené a v bezpečí.

 

  1. Všetky krabice určené na sťahovanie si jasne a viditeľne označte. Odporúčame nasledovný postup. Každú izbu označíte farebne (napr. kuchyňa modrá, spálňa červená a pod.). Veci z každej izby budete baliť spolu. Veci rovnakého typu taktiež budú zabalené spolu, preto krabice bude potrebné označiť aj takýmto spôsobom (napr. taniere, poháre, oblečenie, knihy a pod.). Ako teda skombinujeme tieto dva typy označenia? Farebnými lepiacimi papierikmi. Tie kúpite v akomkoľvek papiernictve v rôznych farbách. Na krabicu z riadmi teda nalepíme modrý lístok s nápisom „riady“. Takýto lístok je dobré nalepiť na všetky strany krabice.

 

  1. Na zabalenie krehkých vecí použite noviny. Každý pohár, každý tanier zabaľte samostatne. Pri sťahovaní im tak poskytnete dodatočnú ochranu. Noviny môžete nahradiť reklamnými letákmi alebo utierkami. Na cenné a krehké veci ako hodinky alebo šperky použite bublinkovú fóliu.

 

  1. Pri balení myslite na to, že krabice sa budú prenášať a kartón nepatrí medzi najodolnejšie a najpevnejšie materiály. Preto v krabiciach kombinujte ťažké veci s ľahšími a neplňte ich do úplného vrchu. Zabezpečíte tak, že sa krabica v polovici cesty po schodoch nerozpadne.

 

  1. Veci si zjednodušíte aj tak, že ťažšie veci budete baliť do menších škatúľ. Hmotnosť sa tak rozloží lepšie, ako keby ste veci balili náhodne a chaoticky. V sťahovacej dodávke potom taktiež nenastane problém, že sa na vrchu ľahkej krabice ocitne ťažká.

 

  1. Pred sťahovaním je dobré všetko svoje oblečenie vyprať a baliť až čisté veci. Nebudete tak musieť miešať špinavé oblečenie s tým čistým.

 

  1. Sťahovanie nábytku môžete úplne nechať na nás. Nábytok rozoberieme a presunieme. Ak však z akéhokoľvek dôvodu budete potrebovať presúvať nábytok skôr a sami, máme pre Vás jeden trik. Pri presúvaní nábytku je vhodné použiť tzv. „klzáky“. Uľahčujú pohyb nábytku a taktiež chránia podlahu pred poškodením alebo poškriabaním. Ak nemáte možnosť si klzáky zaobstarať, môžete improvizovať a vyrobiť si ich. Použijete starý koberec, ktorý narežete na kusy. Tie potom dáte pod nožičky nábytku, mäkkou stranou otočené nadol.

 

  1. Spolupracujte a komunikujte so sťahovacou službou počas sťahovania. Našou úlohou je presťahovať Vás rýchlo, efektívne a pohodlne. K tomu však občas budeme potrebovať aj Vašu spoluprácu.